Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Vin, 10/19/2018 - 11:37
  • sursa foto: pixabay.com

Elevii români petrec trei ani și patru luni degeaba în sistemul educational. Asta susține ultimul raport realizat de Banca Mondială.Concret, experții Băncii Mondiale au suprapus rezultatele la testările internaţionale pentru literaţie şi ştiinţe exacte, la care România participă încă din anul 2000, peste durata perioadei şcolare (inclusiv învăţământul preşcolar) până la împlinirea vârstei de 18 ani. Analizele arată că, deși programele școlare din România sunt încărcate, iar volumul de cunoștințe care trebuie asimilat este unul mare, elevii români obțin rezultate nu tocmai bune comparative cu alți colegi europeni. Cu alte cuvinte, în România se învață mult și prost.

Experții în educație spun că elevii români pierd cel mai mult timp între ultimii ani de gimnaziu și în liceu. Ce și cât ar trebui să învețe elevii români citiți aici.

În plus, România este codașa Europei la mare parte dintre indicatorii urmăriți în Monitorul educației și formării, ediția publicată de Comisia Europeană în urmă cu câteva zile. Astfel, România nu a atins nici măcar una dintre țintele pentru 2020, iar banii alocați educației, deși mai mulți decât în trecut, rămân sub media din Uniune.  România este pe locul trei în Europa la rata abandonului școlar timpuriu – 18,1% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au doar gimnaziul, iar procentul a rămas neschimbat în ultimii patru ani. Stăm și mai rău când vine vorba despre studii superioare - doar 26,3% dintre persoanele de 30-34 de ani au absolvit o facultate în perioada analizată, 2014-2017, procent care ne plasează pe ultimul loc în Europa. Citiți care sunt restul indicatorilor măsurați aici.

Sursa: edu-news.ro