Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Lun, 03/15/2021 - 10:04
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com

A început deja semestrul doi într-un an școlar  cu foarte multe provocări pentru profesori, dar și pentru elevi, ambele categorii fiind nevoite să se adapteze unei școli online mai mult sau mai puțin improvizată (cel puțin în starea de urgență, când decizia a fost luată din scurt).

Una dintre problemele cu care se confruntă profesorii este burnout-ul, stresul profesional extrem. Nu este deloc greu să ne dăm seama de ce, iar voi, profesorii, puteți lista multe motive și situații care vă extenuează emoțional.

Iată câteva obiceiuri care pot fi integrate în rutina zilnică astfel încât să simți că îți porți de grijă:

1. Păstrează gustări și mici răsfățuri în sertarul de la birou…

Sunt micile tale bucurii de peste zi, așa că ar fi bine să le încui într-un sertar/ dulap la care doar tu ai cheia. Sunt deosebit de utile în momentele în care te simți stresat, copleșit și ai nevoie de o mica pauză.

2. Concentrează-te asupra propriei respirații

Gândește-te la ceva relaxant, cum ar fi un loc în care te simți foarte bine și respiră cât poți de adânc. Nu ar strica să folosești autosugestia: „Inspir relaxare, expir stres/probleme“. Atenție! Respirația trebuie să fie una profundă, abdominală. Și poate… ar fi o idee să ai geamul deschis sau să mergi puțin în curtea școlii…

3. Intră în relații pozitive cu părinții copiilor tăi

Pozitivitatea potențează bucuria, așa că nu ar strica să te implici în relațiile cu părinții. Scrie-le despre copilul lor și spune-le că te bucuri că este în clasa ta, dar și care sunt calitățile acestuia și cele mai recente reușite.

4. Colecționează notițele fericite

Laudele pe care le primești, felicitările, biletele de la părinți sau e-mailurile ar trebui reunite într-un dosar. De fiecare dată când simți că ești la limita puterilor, răsfoiește acest dosar și amintește-ți cât de mult contezi pentru cei din jurul tău, cât de valoros te consideră și cât de recunoscători sunt că le ești alături.

5. Bea apă

Încearcă să renunți la sucuri sau la energizante – dacă încă mai consumi așa ceva – și să te hidratezi cu apă. Poți încerca și un ceai. Nu aș exclude cafeaua din meniul zilnic, dar rolul ei este de a ne energiza, nu ne hidratează nicicum. Ba din contră. Deci, nu uita! Hidratează-te corespunzător.

6. Adu confortul în clasa ta

Tot ce îți aduce ție un plus de bine, de confort nu ar trebui să lipsească din clasă. Fie că vorbim despre un covoraș foarte pufos, sau o pernă, o fotografie de familie sau decorațiuni care îți fac viața mai frumoasă…Vor da o notă personală clasei și ție o stare de bine, de intimitate.

7. Stabilește un program zilnic și ține-te de el

Ai decis să termini treaba la or 16? Perfect. Ține-te de această limită. Mai mereu tind să apară urgențe și oameni care au nevoie de tine, dar nu uita că și tu ai nevoie de tine. Așadar, limite alese cu grijă, realiste și pe care să le respecți. Nu trebuie să fii zilnic omul care stinge lumina…

8. Încuie-te în clasă dacă ai ceva urgent de terminat și nu vrei să fii deranjat

Nu știu în ce măsură se poate aplica la școlile din România, dar poate că nu este o idee tocmai rea, mai ales pentru învățători să termine de corectat lucrările la școală în clasă, cu ușa încuiată. Dacă nu ai un spațiu doar al tău, îți poți ruga colegii să îți respecte limitele impuse și să te lase să lucrezi în cancelarie. Sigur, e plăcut să stați de vorbă, dar uneori sunt lucruri de terminat. Și poate că este mai sănătos să faci asta la școală, nu acasă.

9. Ia prânzul alături de colegii tăi profesori, nu alături de copii

Dacă puțin mai devreme te sfătuiam să te încui în clasă, acum îți spun să iei masa alături de colegii tăi și nu alături de copii. Da, poate sunt elevi foarte mici, care au nevoie de supraveghere și da, este minunat să ai o relație apropiată cu elevii, mai ales cu cei mici de vârstă, dar să nu uităm că ai nevoie de conversații și cu adulții din viața ta.

10. Mișcare, mișcare și iar mișcare

Unii ar recomanda puțină yoga, dar parcă nu îmi imaginez un profesor într-o astfel de ipostază. Cel puțin, nu la școală. Totuși, nu strică să te dezmorțești puțin, mai ales dacă ai stat așezat mai mult timp. Acum, dat fiind că de cele mai multe ori te miști prin clasă, printre bănci… să spunem că ideea cu mișcarea este una opțională...

Sursa: boredteachers.com